Koolhydraten oppassen?

Koolhydraten oppassen?

Koolhydraten hebben de laatste jaren een slechte reputatie gekregen en worden door sommigen gezien als een belangrijke oorzaak voor overgewicht. Diëten die de inname van koolhydraten beperken zijn erg populair op dit moment. Diëten met weinig koolhydraten zijn bijvoorbeeld het Atkins en Montignac dieet of het dieet van onze eigen dr. Frank.

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat koolhydraten de hoofdoorzaak zijn dat we te zwaar zijn geworden. Koolhydraten zijn nog steeds een zeer belangrijke energiebron (brandstof) voor ons lichaam. Zetmeel en suikers zijn koolhydraten, maar ook de niet verteerbare voedingsvezels behoren tot de familie van de koolhydraten.


Snelle en langzame koolhydraten

Koolhydraten zoals zetmeel en suikers kunnen door het lichaam worden omgezet in glucose. Deze glucose wordt in de bloedbaan opgenomen. Hoe snel glucose uit koolhydraten in het bloed wordt opgenomen, verschilt erg per soort eten of drinken. Een manier om die snelheid te meten is de glycemische index (GI). Hoe langzamer glucose wordt opgenomen, hoe lager die GI.

Voorbeelden van producten met een lage GI zijn peulvruchten, pasta, groenten, fruit, meergranen- of roggebrood. Daartegenover staan producten met een hoge GI, zoals witte rijst, witbrood, patat, druivensuiker en frisdranken. Je kunt je voorstellen dat sporters graag snelle koolhydraten tot zich nemen als ze moeten presteren, terwijl diabeten gebaat zijn bij de geleidelijke opname van de glucose (van langzame koolhydraten) in het bloed. Voor beiden is het van belang om te letten op het verschil in GI.

De glycemische index is echter een ingewikkeld iets. Niet alleen de hoeveelheid en soort koolhydraten zijn belangrijk, maar ook wat er verder gegeten en gedronken wordt, en hoe dat wordt klaargemaakt is van belang. Dat maakt de GI minder geschikt om voedingsadviezen mee te geven.

Wat je in ieder geval moet onthouden over koolhydraten is dat een gezond eetpatroon volgens het Voedingscentrum voor 40% tot 70% uit koolhydraten moet bestaan. Het overige deel dien je uit eiwitten en vetten te halen. Kies voor koolhydraten zoals volkorenbrood, granen, aardappelen, zilvervliesrijst, volkorenpasta en peulvruchten vanwege de vezels die je er gratis bij krijgt.

Het Calorieënboekje?

De belangrijkste voordelen van het Calorieënboekje

Bespaar calorieën

Als je goed op de informatie let op elke verpakking kun je wel 10% tot 20% aan calorieën besparen per dag!

Onderbouwd voedingstabel

Naast nuttige en leuke weetjes over calorieën, bevat het boekje ook een lijst met meer dan 2200 producten. Juist deze lijst geeft je een goed overzicht hoeveel calorieën, eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels en natrium onze voedingsmiddelen bevatten en maakt het bewust eten een stuk makkelijker

Veel alternatieven

Soms is het lekker om te snacken of te snoepen. Dit boekje laat je zien dat je heel simpel alternatieven kunt vinden voor de minder gezonde producten.

Wanneer ben je te zwaar?

Iedereen heeft energie nodig. Je hebt energie nodig om dingen te kunnen doen zoals lopen, fietsen, sporten, maar uiteraard ook om activiteiten te doen die in eerste instantie niet zoveel energie lijken te vragen zoals pra-ten, horen en ook denken. Of ons lichaam nu stationair draait of op volle toeren: zonder energie draait niets!

Klanten over ons

Gebaseerd op onafhankelijke beoordelingen geeft iedereen aan PersonalShape aan te bevelen aan vrienden en bekenden.


bekijk alle beoordelingen

Nieuwsbrief
Schrijf je in voor de nieuwsbrief