Wat is een calorie?

Wat is een calorie?


Je kunt je waarschijnlijk de eerste natuurkundeles nog wel herinneren. Daarin werd verteld dat een calorie de hoeveelheid energie is die nodig is om de temperatuur van een gram water te laten stijgen van 14,5 naar 15,5 graden Celsius. De calorie (van het Latijnse calor = warmte) is eigenlijk een verouderde eenheid voor energie of warmte die officieel is vervangen door de joule. Toch wordt de term calorie vooral in de voedingsindustrie nog veel gebruikt.

Het menselijk lichaam heeft energie nodig, al was het alleen maar om onze lichaamstemperatuur van 37ºC op peil te houden. Elke beweging van ons lichaam kost energie. Het verbruik van energie wordt uitgedrukt in kilojoules of kilocalorieën, die meestal alleen calorieën worden genoemd. Eten we te veel, dan wordt het overschot aan energie als lichaamsvet opgeslagen. En andersom: als er te weinig energie beschikbaar is, dan zal het lichaam zijn toevlucht zoeken tot het lichaamsvet en val je af.

Een volwassen vrouw verbruikt per dag 2.000 kilocalorieën en een volwassen man 2.500. Dit zijn slechts gemiddelden. Mannen verbruiken over het algemeen genomen meer energie dan vrouwen bij eenzelfde inspanning. En als we ouder worden, neemt de individuele behoefte aan energie af.

Het Calorieënboekje?

De belangrijkste voordelen van het Calorieënboekje

Bespaar calorieën

Als je goed op de informatie let op elke verpakking kun je wel 10% tot 20% aan calorieën besparen per dag!

Onderbouwd voedingstabel

Naast nuttige en leuke weetjes over calorieën, bevat het boekje ook een lijst met meer dan 2200 producten. Juist deze lijst geeft je een goed overzicht hoeveel calorieën, eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels en natrium onze voedingsmiddelen bevatten en maakt het bewust eten een stuk makkelijker

Veel alternatieven

Soms is het lekker om te snacken of te snoepen. Dit boekje laat je zien dat je heel simpel alternatieven kunt vinden voor de minder gezonde producten.

Wanneer ben je te zwaar?

Iedereen heeft energie nodig. Je hebt energie nodig om dingen te kunnen doen zoals lopen, fietsen, sporten, maar uiteraard ook om activiteiten te doen die in eerste instantie niet zoveel energie lijken te vragen zoals pra-ten, horen en ook denken. Of ons lichaam nu stationair draait of op volle toeren: zonder energie draait niets!

Klanten over ons

Gebaseerd op onafhankelijke beoordelingen geeft iedereen aan PersonalShape aan te bevelen aan vrienden en bekenden.


bekijk alle beoordelingen

Nieuwsbrief
Schrijf je in voor de nieuwsbrief