Wat is Nevo?

Wat is de Nevo-tabel?

De afkorting Nevo staat voor het Nederlands Voedingsstoffenbestand dat uitgegeven wordt door het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Je kunt de Nevo-tabel online vinden of als boek kopen. De tabel wordt bijna jaarlijks aangepast, zodat de gegevens over bepaalde voedingsstoffen altijd zo actueel mogelijk zijn. Door betere meetapparatuur en analyses kunnen de voedingswaarden zo nauwkeurig mogelijk bepaald worden. Dat is veel werk en dat betekent ook dat er veel onderzoekers bezig zijn met deze tabel. Zij zijn meestal in dienst bij de overheid. Het boek met de NEVO-tabel wordt met een tussenperiode van enkele jaren in boekvorm uitgegeven. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de aandacht voor een voedingsstof op een bepaald moment. Hierdoor worden er regelmatig voedingsproducten toegevoegd aan de tabel, maar ook wel eens geschrapt uit de tabel.

Doel

De NEVO is opgericht in 1985. Het doel is vooral het beheren en onderhouden van een tabel met oedingswaardegegevens, zodat mensen meer bewust worden van voedingsstoffen in producten. Daarnaast is het een handige hulp voor diëtisten.

Wat staat er in de Nevo-tabel?

In de Nevo-tabel staat informatie over heel diverse levensmiddelen die door veel Nederlanders regelmatig geconsumeerd worden. Maar er staan ook levensmiddelen in de tabel die belangrijk zijn voor diëtisten en wetenschappers. Je kunt hierbij denken aan dagelijkse voedingsmiddelen als brood, maar ook aan bijvoorbeeld specerijen en kruiden.

Hoe komt het RIVM aan deze gegevens?

Het RIVM heeft zelf onderzoekers in dienst die onderzoek doen naar de voedingsmiddelen, maar daarnaast worden er ook voedingswaardegegevens aangeleverd door fabrikanten. De gegevens die aangeleverd worden, worden eerst beoordeeld op de vraag of zij in aanmerking komen voor opname in de NEVO-databank. Zo moet een voedingsproduct door veel Nederlanders regelmatig geconsumeerd worden of van belang zijn voor wetenschappers of diëtisten, anders heeft het geen zin om een voedingsproduct op te nemen in de tabel. Dan worden de gegevens nogmaals beoordeeld en wordt het voedingsmiddel gecodeerd. Daarna wordt er weer een controle uitgevoerd en worden de gegevens eventueel aangepast. Pas als alle gegevens goed opgenomen kunnen worden in de tabel, komen zij ook daadwerkelijk in de tabel te staan. De meeste gegevens zijn afkomstig van Nederlandse laboratoria.

Het Caloriëenboekje, Kies bewust en geniet bewust

In de laatste druk van "Het Caloriëenboekje, Geniet bewust en Kies bewust" zijn voedingsmiddelen opgenomen die niet afkomstig zijn uit de Nevo tabellen. Voorbeelden hiervan zijn die van de McDonalds, Burger King, Domino's Pizza en bijvoorbeeld sommige ijsjes. Echter komen deze en andere voedingswaarden wel rechtstreeks van de fabrikanten zelf. Je kunt heel gemakkelijk per product herkennen in de voedingswaardetabel op PersonalShape of deze afkomstig zijn van de Nevo tabellen of van ons eigen Caloriëenboekje.

Het Calorieënboekje?

De belangrijkste voordelen van het Calorieënboekje

Bespaar calorieën

Als je goed op de informatie let op elke verpakking kun je wel 10% tot 20% aan calorieën besparen per dag!

Onderbouwd voedingstabel

Naast nuttige en leuke weetjes over calorieën, bevat het boekje ook een lijst met meer dan 2200 producten. Juist deze lijst geeft je een goed overzicht hoeveel calorieën, eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels en natrium onze voedingsmiddelen bevatten en maakt het bewust eten een stuk makkelijker

Veel alternatieven

Soms is het lekker om te snacken of te snoepen. Dit boekje laat je zien dat je heel simpel alternatieven kunt vinden voor de minder gezonde producten.

Wanneer ben je te zwaar?

Iedereen heeft energie nodig. Je hebt energie nodig om dingen te kunnen doen zoals lopen, fietsen, sporten, maar uiteraard ook om activiteiten te doen die in eerste instantie niet zoveel energie lijken te vragen zoals pra-ten, horen en ook denken. Of ons lichaam nu stationair draait of op volle toeren: zonder energie draait niets!

Klanten over ons

Gebaseerd op onafhankelijke beoordelingen geeft iedereen aan PersonalShape aan te bevelen aan vrienden en bekenden.


bekijk alle beoordelingen

Nieuwsbrief
Schrijf je in voor de nieuwsbrief