De energiebronnen voor het lichaam

Wat zijn de energiebronnen voor het lichaam

De energiebronnen voor het lichaam zijn vetten, koolhydraten, eiwit en alcohol.


Voor het lichaam maakt het geen verschil welke voedingsstoffen de calorieën leveren: elke calorie telt! Wel hebben ze ieder een eigen invloed op het mechanisme van honger en verzadiging en behandelt het lichaam ze verschillend.

Het lichaam gebruikt in eerste instantie koolhydraten als energiebron. Alcohol wordt zo snel mogelijk verbrand en vet als laatste. Toch geeft vet niet snel een verzadigd gevoel, waardoor je er al snel te veel van eet. Denk aan het gevoel dat je weleens hebt als je net hebt gegeten, maar je toch nog trek hebt. Vaak neem je dan nog wat extra of doe je een greep in de koekjestrommel. Even later merk je dat je toch net iets te veel op hebt.


Hoeveel energie?

De hoeveelheid energie in een voedingsmiddel hangt af van de hoeveelheid koolhydraten (suikers), vetten, eiwit en alcohol. Calorieën zijn voor het lichaam een brandstof.

1 gram vet levert 9 kcal
1 gram koolhydraten levert 4 kcal
1 gram eiwit levert 4 kcal
1 gram alcohol levert 7 kcal

De hoeveelheid energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën of kilojoules. 1 kcal is 4,2 kJ.

Het Calorieënboekje?

De belangrijkste voordelen van het Calorieënboekje

Bespaar calorieën

Als je goed op de informatie let op elke verpakking kun je wel 10% tot 20% aan calorieën besparen per dag!

Onderbouwd voedingstabel

Naast nuttige en leuke weetjes over calorieën, bevat het boekje ook een lijst met meer dan 2200 producten. Juist deze lijst geeft je een goed overzicht hoeveel calorieën, eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels en natrium onze voedingsmiddelen bevatten en maakt het bewust eten een stuk makkelijker

Veel alternatieven

Soms is het lekker om te snacken of te snoepen. Dit boekje laat je zien dat je heel simpel alternatieven kunt vinden voor de minder gezonde producten.

Wanneer ben je te zwaar?

Iedereen heeft energie nodig. Je hebt energie nodig om dingen te kunnen doen zoals lopen, fietsen, sporten, maar uiteraard ook om activiteiten te doen die in eerste instantie niet zoveel energie lijken te vragen zoals pra-ten, horen en ook denken. Of ons lichaam nu stationair draait of op volle toeren: zonder energie draait niets!

Klanten over ons

Gebaseerd op onafhankelijke beoordelingen geeft iedereen aan PersonalShape aan te bevelen aan vrienden en bekenden.


bekijk alle beoordelingen

Nieuwsbrief
Schrijf je in voor de nieuwsbrief